Immuuntherapie van melanoom

Melanoom is relatief ongevoelig voor chemotherapie en radiotherapie. Wel treden soms spontane regressie en ziektestabilisatie op bij melanoompatiënten, als gevolg van specifieke immuunreacties tegen het melanoom bij deze patiënten.

Melanoom ©  Galderma

Melanoom © Galderma

Immuuntherapie van melanoom heeft als doel de afweer tegen de tumor te activeren om zo de kankercellen te bestrijden. Op basis van de gunstige invloed van vitiligo op het verloop van melanoom, heeft de onderzoeksgroep van Prof. dr. Luiten een nieuwe vorm van immuuntherapie ontwikkeld, MIC therapie genaamd (1).

De therapie bestaat uit het opwekken van vitiligo door de huid-blekende monobenzon crème in combinatie met immuun-stimulerende middelen imiquimod en CpG. In preklinisch onderzoek is aangetoond dat MIC therapie een immuunreactie tegen melanoomcellen opwekt, die in staat is om de groei van melanomen  te remmen(1). Daarnaast geven deze immuunreacties ook bescherming tegen terugkeer van het melanoom.

Klinische studie immuuntherapie van melanoom

De afgelopen jaren is de eerste klinische studie gedaan in samenwerking met het NKI-AVL. In deze studie is het lokaal klinisch effect gemeten van de behandeling van huiduitzaaiingen met monobenzon en imiquimod. Daarnaast is gekeken of de behandeling immuunreacties tegen het melanoom opwekt. De resultaten van deze studie worden in de komende tijd gepubliceerd.

Publicatie

(1)    van den Boorn JG, Konijnenberg D, Tjin EP, Picavet DI, Meeuwenoord NJ, Filippov DV, et al. Effective melanoma immunotherapy in mice by the skin-depigmenting agent monobenzone and the adjuvants imiquimod and CpG. PLoS One 2010;5:e10626.

Deel dit met anderen!

Tags:  ,

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.