Naevus Spilus

Naevus spilusEen naevus spilus is een verworven pigmentafwijking, die meestal na de geboorte al waar te nemen is. Deze pigmentstoornis wordt gekenmerkt door een “koffie met melk” gekleurde bruine vlek (cafe au lait macula is de medische vakterm) met daarin meerdere donkerdere vlekjes welke soms verheven zijn (moedervlekken). Deze moedervlekken verschijnen meestal op latere leeftijd. Een naevus spilus is dus een combinatie van twee soorten pigmentafwijkingen: een cafe au lait macula en moedervlekken. In de meeste gevallen komen dit soort plekken op de romp voor, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen.

Hoe ontstaat naevus spilus?

Over de mogelijke oorzaken van deze huidafwijkingen is nog weinig bekend.

Wat zijn de vooruitzichten?

Naevus spilusDeze huidafwijking verdwijnt niet spontaan. In zeer zeldzame gevallen kan een kwaadaardige moedervlek (melanoom) in de donkerdere plekken ontstaan. Als u veranderingen waarneemt in één van de moedervlekken (zie moedervlekken voor meer informatie) is het raadzaam deze te laten beoordelen door een ervaren arts.

Wat is de behandeling van naevus spilus

Na verwijdering van de moedervlekjes kan de resterende pigmentplek met de pigmentlaser worden behandeld. De resultaten van deze behandeling zijn zeer wisselend en met name na zonexpositie kan de plek weer enigszins terugkomen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

U kunt de plekken camoufleren. Een huidtherapeute kan u hierover adviseren. Na een eventuele laserbehandeling kunt u de plek het beste uit de zon houden (zie boven).

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
Huidziekten.nl
Huidarts.com
Huidinfo.nl

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.