Naevus van Becker

naevus van BeckerEen naevus van Becker is een goedaardige soort “moedervlek” die meestal rondom de puberteit opkomt. Het is eerst een lichte pigmentvlek, maar bij het ouder worden kunnen er ook donkere haren gaan groeien in deze plek. Een naevus van Becker is vaak zo groot als een hand en bevindt zich vaak op de romp, op en rond de schouder, maar kan in principe overal en in alle maten voorkomen. Deze huidaandoening komt vaker bij jongens voor en kent geen voorkeur voor een bepaalde huidskleur.

Hoe ontstaat een naevus van Becker?

De oorzaak is onbekend. Het is een aangeboren afwijking die zich pas later openbaart. Het mannelijk hormoon speelt waarschijnlijk een rol, aagezien het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen

Wat zijn de vooruitzichten?

De plek groeit mee met het lichaam en wordt in de loop van tijd vaak wat donkerder en behaarder. Een naevus van Becker is goedaardig en heeft geen neiging kwaadaardig te worden.

Wat is de behandeling van een naevus van Becker?

Behandeling is medisch gezien niet nodig. Voor deze aandoening bestaat momenteel geen effectieve behandeling. Laser behandeling blijkt erg teleurstellend en geeft geen verbetering van de verkleuring. Zodoende wordt meestal geadviseerd niets te doen. Wel kan eventueel storende overbeharing met een laser worden behandeld.

Wat kunt u zelf doen?

Voor zover bekend kunt u de uitbreiding van de aandoening niet beïnvloeden. Sommige Becker naevi worden donkerder in de zon, dus zon vermijden kan soms wat helpen.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.