Cafe au lait macula

Café au lait macula voor en na laserbehandeling

Café au lait macula voor en na laserbehandeling

Café-au-lait vlekken zijn scherp begrensde, veelal ovale, egaal gepigmenteerde plekken die op een blanke huid meestal een licht-bruine (“koffie met melk”) kleur hebben . Ongeveer 2% van alle blanke kinderen worden er mee geboren, tot ongeveer 30% van alle donker gekleurde baby’s. Café-au-lait vlekken zijn meestal enkele centimeters groot in diameter, maar heel grote vlekken komen ook voor. De grote vlekken hebben vaak onregelmatig begrensde randen. Het voorkomen van een of twee van deze plekken is heel normaal. Wanneer iemand veel plekken heeft, kan dit een aanwijzing zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals de ziekte van Recklinghausen of Neurofibromatose.

Hoe ontstaan café-au-lait vlekken?

Over het ontstaan van café-au-lait vlekken is weinig bekend. Het aantal pigmentcellen in de huid niet verhoogd op de plaats van de vlekken, zoals bij moedervlekken, maar de pigmentcellen in de vlek maken meer pigment aan dan in de normale huid.

Wat zijn de vooruitzichten?

De vlekken zijn vaak al aanwezig bij de geboorte en groeien vervolgens met het kind mee. Ook kunnen ze gedurende de kinderleeftijd nog ontstaan. De plekken worden nooit kwaadaardig , maar zullen ook niet vanzelf verdwijnen.

Wat is de behandeling van Café-au-lait vlekken?

Er is geen medische noodzaak om de plekken te behandelen. Met een pigmentlaser kan geprobeerd worden de plek lichter te maken, maar dit lukt niet altijd en de plek komt eigenlijk altijd weer terug. Soms kan laser zelfs averechts werken. Zodoende wordt behandeling meestal afgeraden.

Wat kan men zelf doen?

Zelf kun je niet veel doen aan een café-au-lait plek. Zon maakt de plek soms zichtbaarder, zodat zonbescherming wat kan helpen. Bij goed zichtbare plekken kan camouflage een uitkomst bieden.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.