Naevus van Hori

Een naevus van Hori is een verworven pigmentafwijking, die meestal op middelbare leeftijd ontstaat en zich uit als een blauw-grijze verkleuring. Deze verkleuring is symmetrisch gelokaliseerd op de wangen maar soms ook op de oogleden en slapen.

Naevus van Hori voor laserbehandeling

Naevus van Hori voor laserbehandeling

Een naevus van Hori wordt met name bij vrouwen van Aziatische afkomst gevonden. Deze huidafwijking komt in Japan voor bij ongeveer 1 op de 100 mensen.

Hoe ontstaat een naevus van Hori?

De huidafwijkingen worden veroorzaakt door opeenhopingen van pigmentcellen (melanocyten) in het onderhuids bindweefsel (dermis). De oorzaak hiervan is niet bekend.

Wat zijn de vooruitzichten?

De huidafwijkingen zijn niet gevaarlijk maar verdwijnen niet spontaan.

Wat is de behandeling van een naevus van Hori?

Naevus van Hori tijdens laserbehandeling

Naevus van Hori tijdens laserbehandeling

De behandeling bestaat uit camouflage of laser behandeling met de pigment (Q-switched) laser. Meerdere laserbehandelingen zijn nodig om de donkere verkleuring lichter te maken. Zie foto’s hierboven voor en na behandeling met laser. De mate van verbetering is afhankelijk van huidtype (hoe lichter de huid hoe beter het resultaat) en plaats van de afwijking (afwijkingen op oogleden reageren minder goed dan op wangen). Soms wordt de laser behandeling gecombineerd met een bleek crème.

Wat kunt u zelf doen?

Naevus van Hori na laserbehandeling

Naevus van Hori na laserbehandeling

Voor zover bekend kunt u uitbreiding van de aandoening niet beïnvloeden. Camouflage kan voor sommige mensen een uitkomst bieden.

Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen:
Huidziekten.nl

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.