Naevus van Ito

Een naevus van Ito is een verworven pigmentafwijking, die meestal kort na de geboorte, of soms pas rond de puberteit ontstaat. De naevus van Ito ziet eruit als een blauw-grijze verkleuring op de schouder of hoog op de rug. Deze afwijking komt vooral in Japan voor. Bij een naevus van Ito die op latere leeftijd ontstaat kan ook sprake zijn van een naevus van Becker.

Hoe ontstaat een naevus van Ito?

De huidafwijking naevus van Ito wordt veroorzaakt door opeenhoping van pigmentcellen (melanocyten) in het onderhuids bindweefsel (dermis). Waarschijnlijk ontstaat deze stoornis al voor de geboorte, wanneer tijdens de ontwikkeling van de foetus de pigmentcellen naar de huid gaan. Pigmentcellen beginnen pas op latere leeftijd pigment te produceren. Daardoor is bij de geboorte nog niets te zien van de huidafwijking, maar wel vrij kort daarna tijdens de kinderleeftijd. De naevus van Ito lijkt sterk op de zogenaamde mongolenvlek. De mongolenvlek is echter een andere aandoening die in de loop van de eerste 10 levensjaren juist verdwijnt.

Wat zijn de vooruitzichten van een naevus van Ito?

De huidaandoening naevus van Ito verdwijnt niet spontaan en zal meegroeien met de persoon. Meestal levert de naevus van Ito geen gezondheidsprobleem op. In (zeer) zeldzame gevallen kan in de naevus van Ito een kwaadaardige moedervlek (melanoom) in de plek ontstaan. Dit is vooral beschreven bij patiënten van niet-Aziatische afkomst.

Wat is de behandeling van de naevus van Ito?

Behandeling is medisch gezien niet nodig, maar indien gewenst is laser behandeling mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een pigmentlaser om de afwijkende pigmentcellen in de dermis te verminderen en daarmee de verkleuring weg te halen. Deze pigmentlasers behoren tot de groep van de ‘Q-switched lasers’. Na gemiddeld 3 tot 4 behandelingen zal de verkleuring meestal minder zichtbaar worden. De verkleuring verdwijnt echter niet geheel door laserbehandeling.

Wat kan u zelf aan doen aan een naevus van Ito?

U hoeft niets te doen, tenzij er duidelijke verandering in de vlek optreedt, dan wordt een bezoek aan een arts geadviseerd. Indien gewenst kunt u de verkleuring camoufleren.

Lees ook: Naevus van Ota en naevus van Ito.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.