Naevus van Ota

Een naevus van Ota is een verworven pigmentafwijking, die meestal op vroege kinderleeftijd of later op jong-volwassen leeftijd ontstaat. De naevus van Ota ziet eruit als een blauw-grijze verkleuring op een gelaatshelft, meestal rond het oog. Deze afwijking komt vooral voor bij mensen van Aziatische afkomst. In Japan hebben ongeveer 5 op de 1000 mensen een naevus van Ota.

Naevus van Ota voor en na behandeling

Naevus van Ota voor en na behandeling

Hoe ontstaat een naevus van Ota?

De naevus van Ota wordt veroorzaakt door opeenhoping van pigmentcellen (melanocyten) in het onderhuids bindweefsel (dermis). Waarschijnlijk ontstaat deze stoornis al voor de geboorte, wanneer tijdens de ontwikkeling van de foetus de pigmentcellen naar de huid gaan. Pigmentcellen beginnen pas op latere leeftijd pigment te produceren. Bij de geboorte is daarom nog niets te zien van de huidafwijking, maar wel vrij kort daarna tijdens de kinderleeftijd. De naevus van Ota lijkt sterk op de zogenaamde mongolenvlek. De mongolenvlek is echter een andere aandoening die in de loop van de eerste 10 levensjaren juist verdwijnt.

Wat zijn de vooruitzichten?

De huidaandoening naevus van Ota verdwijnt niet spontaan. Meestal levert de naevus van Ota geen gezondheidsprobleem op. In (zeer) zeldzame gevallen kan in de naevus van Ota een kwaadaardige moedervlek (melanoom) ontstaan. Dit is vooral beschreven bij patiënten van niet-Aziatische afkomst. Bij een naevus van Ota rond het oog bestaat het risico op een verhoogde oogdruk. Daarom wordt een eenmalige controle bij de oogarts geadviseerd.

Wat is de behandeling van naevus van ota?

Behandeling is medisch gezien niet nodig, maar indien gewenst is laser behandeling mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een pigmentlaser om de afwijkende pigmentcellen in de dermis te verminderen en daarmee de verkleuring weg te halen. Deze pigmentlasers behoren tot de groep van de ‘Q-switched lasers’. Na gemiddeld 3 tot 4 behandelingen zal de verkleuring meestal minder zichtbaar worden. De verkleuring verdwijnt echter niet geheel door laserbehandeling.

Wat kunt u zelf doen?

U hoeft niets te doen, tenzij er duidelijke verandering in de vlek optreedt, dan wordt een bezoek aan een arts geadviseerd. Indien gewenst kunt u de verkleuring camoufleren.

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen
Huidziekten.nl
Huidinfo.nl
Huidarts.com

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.