Proefschrift Vidhya Narayan over succes van behandelingen voor vitiligo

Op 23 juni 2023 promoveerde Vidhya Narayan op het proefschrift getiteld: ‘Shedding light on vitiligo: Clinical, immunological and ptatiets’ perspectives’. Vidhya heeft onderzocht welke aspecten van invloed zijn op het slagen van de huidige behandelingen voor vitiligo, evenals de visie van de patiënten hierop.

Wat bepaalt succesvolle repigmentatie?

De huidige behandeling voor vitiligo met lichttherapie werkt niet bij alle patiënten naar tevredenheid. Uit het onderzoek blijkt dat een intensievere lichtbehandeling geen beter resultaat geeft. Ook blijkt de mate van repigmentatie door UVB lichttherapie te verschillen per lichaamsdeel.

Vitiligo plekken op het gezicht reageren het beste op lichttherapie, terwijl de handen en voeten het minste reageren. Omdat het vaak lang duurt voordat het resultaat van behandeling zichtbaar is, is gezocht naar biologische aspecten die kunnen voorspellen of de therapie zal aanslaan. De analyse van verschillende soorten immuuncellen in het bloed en in de huid van vitiligopatiënten bij aanvang en tijdens behandeling laat zien dat cellen die het immuunsysteem reguleren hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Transplantatie van huidcellen bij stabiele vitiligo

Vitiligo die stabiel is, kan behandeld worden door middel van transplantatie van huidcellen van normaal gepigmenteerde huid naar de vitiligoplek. Om de schade aan gezond weefsel te beperken, is de donorplek zo klein mogelijk. Dit proefschrift geeft een overzicht van de expansieratio’s tussen donor en vitiligoplek, die variëren tussen 1 op 1 tot 1 op 100, waarbij de laagste ratio’s het beste behandelresultaat opleveren. Ook is een nieuwe techniek voor de transplantatie, de Meek micrografting- huidtransplantatie methode, onderzocht met goede resultaten bij stabiele vitiligo en piëbaldisme.

Patiënten perspectief

Uit de vragenlijststudies bij patiënten blijkt dat 1 op de 5 patiënten de behandeling pas geslaagd achten als alle plekken op het gezicht verdwenen zijn. Over het geheel verschillen patiënten wel van mening over wat succesvolle repigmentatie inhoudt en hangt het oordeel ook sterk af van de locatie van de vitiligoplekken. Het onderzoek laat ook zien dat patiënten niet tevreden zijn over de huidige behandelingen en graag nieuwe behandelingen willen krijgen voor vitiligo.

Samenvattend geeft dit proefschrift beter inzicht in de immunologische effecten en resultaten van de huidige behandelingen en een beter begrip  van het standpunt van patiënten over vitiligo-zorg.

Publicatie van dit proefschrift is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Pigmentfonds Nederland.

Lees ook deze gerelateerde proefschriften over vitiligo-onderzoek:

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.