Proefschrift Dr. Lisa Komen: transplantatie bij vitiligo en piebaldisme

dr. Lisa KomenOp 29 juni 2016 promoveerde Lisa Komen op haar proefschrift getiteld: Assessment and therapy of vitiligo.

Transplantatie van huidbiopten of cellen van de patiënt in de witte plekken kunnen een goede repigmentatie geven bij stabiele vitiligo of piebaldisme. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Lisa Komen. Zij heeft verschillende soorten transplantatiemethoden onderzocht op hun werking als repigmentatie-therapie. Bij het gebruik van biopten (autologe punchgrafting transplantatie) bleek de grootte en diepte van de biopten een invloed te hebben op de uitkomst. Komen adviseert 1,5 mm oppervlakkige biopten te gebruiken bij autologe punchgrafting transplantatie op de romp en de extremiteiten. Met een speciaal apparaat is transplantatie van huidcellen (autologe celsuspensie transplantatie) op relatief eenvoudige wijze mogelijk voor de behandeling van stabiele segmentale vitiligo en piebaldisme. Dit geeft relatief veel repigmentatie en wordt goed wordt verdragen door de patiënt.

Speciaal meetinstrument

proefschrift Lisa KomenHet vaststellen van de mate de depigmentatie bij vitiligo vereist een speciaal meetinstrument. Dit proefschrift toont aan dat de VETFa en VASI (Vitiligo Area Scoring Index) betrouwbare en responsieve instrumenten zijn om de depigmentatie bij vitiligo patiënten te meten en daarmee geschikt zijn voor onderzoeksdoeleinden. Daarnaast is er ook een variant voor patiënten om zelf de uitgebreidheid van de witte plekken te meten. Deze zogenaamde SAVASI (self-assessed –VASI) blijkt daar zeer geschikt voor te zijn.

Publicatie van dit proefschrift is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Pigmentfonds Nederland.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.