Proefschrift Dr. Sanne Uitentuis: Light and Color – Imaging, Outcome Measures and Treatment in Vitiligo

Sanne Uitentuis op het proefschrift getiteld: Light and Color: Imaging, Outcome Measures and Treatment in Vitiligo.
Sanne Uitentuis op het proefschrift getiteld: Light and Color: Imaging, Outcome Measures and Treatment in Vitiligo.

Op 4 november 2020 promoveerde Sanne Uitentuis op het proefschrift getiteld: Light and Color: Imaging, Outcome Measures and Treatment in Vitiligo. (Licht en Kleur: Beeldvorming, Uitkomstmaten en Behandeling van Vitiligo). Dit proefschrift werpt nieuw licht op de verschillende facetten binnen de zorg voor vitiligo patiënten en evalueert hoe de kleur van gedepigmenteerde vitiligo plekken optimaal kan worden hersteld.

Vitiligo kenmerkt zich door witte plekken die in grootte of aantal kunnen toenemen in de tijd. Het objectief meten van de vitiligo plekken is belangrijk om het verloop van vitiligo en het effect van een vitiligobehandeling betrouwbaar te evalueren. Vitiligo plekken kunnen beter worden vastgelegd met behulp van UV fotografie dan met een gewone camera. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sanne Uitentuis.

Vitiligo meten

Met het meetinstrument, Vitiligo Extent Score (VES) beoordeelt de arts de mate van vitiligo. De Self-Assessment Vitiligo Extent Score (SA-VES), daarentegen, geeft het oordeel van patient weer. Sanne Uitentuis heeft onderzocht wat de kleinste verandering in vitiligo plekken is die hiermee betrouwbaar gemeten kan worden. Deze instrumenten zijn bruikbaar om effecten van vitiligo behandeling te meten.

Vitiligo behandelen

Sanne heeft ook de effectiviteit van bestaande behandelingen voor vitiligo geanalyseerd, zoals het optimale behandelschema voor UVB therapie en de combinatie met transplantatie van huidcellen. Bij transplantatie van huidcellen blijkt het aantal (levende) pigmentcellen niet het succes van behandeling te bepalen. Dit is verrassend aangezien de pigmentcellen het huidpigment (melanine) produceren. Kennelijk zijn er andere factoren betrokken voor een goede repigmentatie van de behandelde vitiligo plekken.

Tenslotte heeft Sanne ook de mening van vitiligo patiënten gepeild over de bestaande behandelingen en de wens voor nieuwe behandelingen.

Publicatie van dit proefschrift is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Pigmentfonds Nederland.

Lees ook deze gerelateerde proefschriften over vitiligo-onderzoek

Deel dit met anderen!

Tags:  

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.