Proefschrift Dr. Darryl Tio: Lentigo maligna: Clinical management and histopathological diagnosis

Dr. Darry Tio is gepromoveerd op Lentigo maligna © Sven Scholten
Darryl Tio promoveerde op 17 april 2020 op het proefschrift getiteld: Lentigo maligna: Clinical management and histopathological diagnosis. © Sven Scholten

Darryl Tio promoveerde op 17 april 2020 op het proefschrift getiteld: Lentigo maligna: Clinical management and histopathological diagnosis. Dit proefschrift geeft meer inzicht in de problematiek van diagnose en behandeling van lentigo maligna.

Lentigo maligna (LM) zijn afwijkende pigmentcellen (melanocyten) die kunnen optreden in sterk zon-blootgestelde huid en wordt beschouwd als een voorstadium van melanoom. LM treedt voornamelijk op in het hoofd/hals gebied van oudere patiënten.

Lentigo maligna behandelen

De behandeling van lentigo maligna is erop gericht om een mogelijke progressie naar een lentigo maligna melanoom (LMM) te voorkomen. Het voorkomen van LMM is, net als bij andere soorten melanoom, belangrijk vanwege het risico op uitzaaiingen (metastasen) naar andere organen.

Darryl Tio heeft onderzocht hoe LM momenteel wordt behandeld en welk resultaat dit bereikt. LM wordt bij voorkeur chirurgische verwijderd bij patiënten tot 60 jaar, maar bij oudere patiënten wordt vaker gekozen voor behandeling met een imiquimod creme of bestraling. De creme behandeling geeft veel minder weefselschade op dan bij opereren, wat met name in het gezicht een belangrijk voordeel is voor de patient. In een klinische studie heeft Darryl aangetoond dat de imiquimod creme behandeling werkzaam is bij 84% van de patiënten en geen verhoogd risico oplevert op progressie naar LMM. Imiquimod crème is dus een goede behandeloptie voor LM. Het is echter nog niet bekend of de crème beter is dan chirurgie. Daarvoor is een vergelijkend onderzoek nodig.

Lentigo maligna melanoom (LMM)

Proefschrift dr. Darryl Tio
Proefschrift dr. Darryl Tio

Darryl heeft verder onderzoek verricht naar LMM patiënten met behulp van het nationale register van melanoompatiënten (DMTR). Daaruit blijkt dat melanomen die uit een LM zijn ontstaan minder agressief zijn dan andere soorten melanomen. Dit is relevant voor de keuze van behandeling van de veelal oudere LMM patiënten om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase te behouden.

Diagnose lentigo maligna (LM)

Het stellen van diagnose van lentigo maligna is moeilijk en het beoordelen van een huidbiopt onder de microscoop vergt een zeer geoefend oog van de specialist. Een biomarker die aangeeft of een verdachte plek lentigo maligna bevat die behandeling behoeft of niet, kan hierbij een groot verschil maken voor de patiëntenzorg. Darryl heeft een serie eiwitten onderzocht die in kankercellen voorkomen. Uit zijn onderzoek blijkt dat het eiwit PRAME aanwezig is in de meeste melanoomcellen en LM cellen en niet voorkomt in normale pigmentcellen. Met behulp van PRAME is het onderscheid van normale en afwijkende melanocyten duidelijker en kan de diagnose van Lentigo maligna verbeteren.

Publicatie van dit proefschrift is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Pigmentfonds Nederland.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.