Proefschrift Dr. Charlotte Vrijman over vitiligo

Cover proefschrift Charlotte Vrijman

Op 4 juni 2015 promoveerde Charlotte Vrijman aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift getiteld: ‘Evaluation and treatment of vitiligo’.

Chemische stoffen als paratertiaire butylfenol (PTBP) kunnen vitiligo uitlokken, maar in de meeste gevallen is de uitlokkende factor voor vitiligo nog onbekend. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van dr. Charlotte Vrijman.

Daarnaast heeft zij diverse aspecten van vitiligo nader onderzocht, zoals het verhoogde risico op schildklierziekten bij vitiligopatiënten, en behandelmethoden door middel van huidtransplantatie. Het succes van huidtransplantatie om vitiligoplekken te behandelen blijkt o.a. af te hangen van de afmeting van de stukjes huid (biopten) die getransplanteerd worden, terwijl de dikte van de biopten minder invloed heeft. Een andere transplantatietechniek maakt gebruik van een suspensie van losse huidcellen, en kan effectief zijn voor stabiele vitiligo en piebaldisme. Charlotte stuitte in haar onderzoek op een grote verscheidenheid in uitkomstmaten waarmee de effectiviteit van behandelingen in studies wordt vastgesteld. Het gebrek aan standaard uitkomstmaat belemmert het vergelijken van verschillende therapieën in verschillende studies, en onderstreept het belang deze te ontwikkelen in internationaal verband.

Publicatie van dit proefschrift is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Pigmentfonds Nederland.

Lees ook deze gerelateerde proefschriften over vitiligo-onderzoek:

Deel dit met anderen!

Tags:  

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.