Maculaire Amyloidosis

maculaire amyloidoseMaculaire amyloidosis is een zeldzame huidaandoening die wordt gekenmerkt door jeukende, vaag begrensde donkere plekken op de huid. De aandoening wordt het meest gezien bij mensen met een wat donkerder huidtype. Over het algemeen zijn de schouders en de rug aangedaan. Voor een ervaren dermatoloog is de diagnose in de meeste gevallen niet moeilijk, maar soms is een huidbiopsie nodig om de aandoening vast te stellen.

Hoe ontstaat het?

De huidafwijking wordt veroorzaakt door stapeling in de huid van een bepaald eiwit, het zogenaamde amyloïd. De oorzaak hiervan is niet bekend, maar misschien speelt veelvuldig wrijven bij een jeukende huid hierbij een rol.

Wat zijn de vooruitzichten?

De aandoening wordt gekenmerkt door een chronisch beloop met langzame uitbreiding. De aandoening is niet gevaarlijk maar wel cosmetisch storend en vervelend vanwege de jeuk.

Wat is de behandeling?

Uw arts kan u ontstekingsremmende of verzorgende crèmes voorschrijven om de jeuk te verminderen. De plekken gaan hier echter niet mee weg.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is verstandig dat u zo min mogelijk aan de plekken wrijft of krabt, omdat dit de aandoening verergert.

Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen
Huidziekten.nl
Huidinfo.nl
Huidarts.com

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.