Pityriasis alba

pityriasis albaPityriasis alba (PA) is een veel voorkomende aandoening die vooral gezien wordt bij kinderen en tieners. De huidafwijkingen worden gekenmerkt door lichter gekleurde ronde plekken op de wangen, maar ook in de hals, op de armen en het bovenste deel van de romp. Soms zijn deze plekken ook licht schilferend en iets rood.

Hoe ontstaat Pityriasis alba

PA wordt gezien als een lichte vorm van eczeem, die met name voorkomt bij kinderen met een aanleg voor eczeem en een gevoelige huid.

Wat zijn de vooruitzichten?

pityriasis albaPA kan maanden tot jaren blijven bestaan, maar verdwijnt uiteindelijk meestal vanzelf. Hoewel zonlicht geen verergerende factor is, worden in de zomer de vlekken vaak duidelijker zichtbaar omdat de niet aangedane huid donkerder kleurt.

Wat is de behandeling van Pityriasis alba?

PA is een onschuldige aandoening en behandeling is in principe niet nodig. Een vette crème kan de schilfering verminderen en de huid verzorgen. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van nieuwe plekken verminderd. Bij een actieve vorm kan een hormoonzalf (kortdurend gebruik) of een andere ontstekingsremmende zalf verbetering geven. Bij patiënten met een uitgebreide vorm kan lichttherapie worden overwogen. Uiteindelijk zullen de klachten bij de meeste kinderen en jong-volwassenen vanzelf verdwijnen.  Zie ook Pytyriasis versicolor.

Voor meer informatie over Pityriasis alba kunt u de volgende websites raadplegen:
Huidziekten.nl
Huidinfo.nl
Huidarts.com

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.