Lentigo Maligna

Lentigo malignaEen Lentigo Maligna (LM), ook wel ziekte van Dubreuilh of kwaadaardige pigmentvlek genoemd, is een donkere, onregelmatig gepigmenteerde en grillig begrensde, langzaam groeiende vlek op veelvuldig aan zon blootgestelde delen van de huid, meestal het gelaat. Een Lentigo Maligna komt bijna alleen voor bij oudere mensen (grofweg boven de 50, maar meestal duidelijk ouder) die veel aan de zon blootgesteld zijn geweest. De plek kan uiteindelijk een zogenaamd Lentigo Maligna Melanoom worden, waarbij de behandeling hetzelfde is als bij het “gewone” melanoom (zie: melanoom van de huid).

Hoe ontstaat Lentigo Maligna?

De belangrijkste oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid chronische blootstelling aan zonlicht.

Wat zijn de vooruitzichten?

De prognose is over het algemeen goed, de kans dat er uiteindelijk uitzaaiingen ontstaan is zeer klein, zeker bij een volledig verwijderde afwijking. Wel zien we nogal eens dat de plek in het litteken of nabij de eerdere plek op de huid terugkomt, waardoor opnieuw behandeling noodzakelijk is.

Wat is de behandeling van Lentigo Maligna

Over het algemeen wordt chirurgische verwijdering geadviseerd. Vanwege de onduidelijke begrenzing gebeurt het regelmatig dat de afwijking niet helemaal kan worden verwijderd en de plek weer terug komt (recidief). Zodoende wordt vaak een extra stuk gezonde huid mee verwijderd om dit te voorkomen. Andere behandelingen die kunnen worden gegeven als operatie minder goed in aanmerking komt zijn: radiotherapie en lokaal imiquimod (Aldara®) crème. Vanwege het relatief zeldzaam optreden van een lentigo maligna is er geen goede studie gedaan naar de effectiviteit van deze behandeling in vergelijking met de standaard (chirurgische) behandeling.

Wat kan men zelf doen?

Bij een pigmentvlek die verandert van kleur of grootte is het raadzaam contact op te nemen met een (huid)arts.

Literatuur:

Clinicopathological characteristics of 270 lentigo maligna and lentigo maligna melanoma patients: data of a German Skin Cancer Center

Increased incidence of melanoma in situ in Denmark from 1997 to 2011: results from a nationwide population-based study.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.