Stichting Pigmentfonds Nederland
https://pigmentfonds.nl/ashy-dermatose/
Export date: Wed Mar 22 5:52:52 2023 / +0000 GMT

Ashy dermatose


ashy dermatoseAshy dermatose of erythema dyschronimicum perstans is een pigmentstoornis waarbij donkere, blauwgrijze plekken op de huid te zien zijn. Ashy dermatose begint meestal  met een rode rand. De aandoening is moeilijk te onderscheiden van een aantal andere huidaandoeningen zoals lichen planus (pigmentosus) en postinflammatoire hyperpigmentatie. Sommige dermatologen beschouwen ashy dermatose en lichen planus pigmentosus zelfs als dezelfde aandoening. Ashy dermatose is een vrij zeldzame aandoening en komt vooral voor bij mensen met een donker huidtype.

Hoe ontstaat ashy dermatose?


De oorzaak van ashy dermatose is onbekend. Onderzoekers hebben een relatie van ashy dermatose met bepaalde contactallergieën beschreven, maar deze relatie wordt maar bij een klein gedeelte van de patiënten gevonden.

Wat zijn de vooruitzichten?


De pigmentplekken die ontstaan bij ashy dermatose erg hardnekkig. De uitbreiding van de vlekken kan vaak snel gestopt worden, maar er blijft na vele jaren nog een duidelijk kleurverschil met de niet-aangedane huid bestaan.

Wat is de behandeling van ashy dermatose?


Behandeling van ashy dermatose is vooral gericht op het stoppen van de uitbreiding. Dat kan met lokale zalven (corticosteroiden) en soms worden tabletten geadviseerd, zoals Lampren. Vanwege het zeldzaam voorkomen van deze aandoening is er veel nog onduidelijk over de aandoening. De beste behandeling van ashy dermatose niet bekend. Nadat er geen nieuwe plekken meer ontstaan is er geen aanvullende behandeling. Het is dan wachten en hopen op langzame verbetering van de donkere verkleuring. Actief ontkleuren van ashy dermatose pigmentplekken met bleekcrème en lasers is niet erg succesvol en kan zelfs verslechtering geven.

Wat kan u zelf aan doen?


Voor zover bekend kunt u de uitbreiding van ashy dermatose niet beinvloeden. Camouflage kan voor sommige mensen een optie zijn.

Onderzoek naar ashy dermatose


Ashy dermatose is een zeldzame ziekte en er is nog veel onduidelijk over deze aandoening. Het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) bij de afdeling Dermatologie van het AMC verricht momenteel onderzoek naar ashy dermatose. Alle mensen die in het verleden bij SNIP/AMC zijn gediagnosticeerd met Ashy dermatose kunnen deelnemen aan deze studie. Deze mensen zullen door SNIP/AMC  gevraagd om deel te nemen aan een studie. De bedoeling van deze studie is om de verschillende verschijningsvormen van de ziekte en het (natuurlijk) beloop te analyseren. Zo worden wellicht specifieke patronen herkend die inzicht kunnen geven in het ontstaan en de mogelijkheden voor behandeling van deze ziekte.
Post date: 2014-09-29 17:23:54
Post date GMT: 2014-09-29 15:23:54

Post modified date: 2017-11-17 10:29:08
Post modified date GMT: 2017-11-17 09:29:08

Export date: Wed Mar 22 5:52:52 2023 / +0000 GMT
This page was exported from Stichting Pigmentfonds Nederland [ https://pigmentfonds.nl ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com