Moedervlek (Naevus)

MoedervlekEen moedervlek of naevus wordt veroorzaakt door een opeenhoping van pigmentcellen in de huid. Het ziet eruit als een lichtbruine tot zwarte vlek. Ook bolvormige op de huid gelegen moedervlekken komen veel voor en deze kunnen huidkleurig zijn. Moedervlekken komen veel voor en zijn meestal onschuldig.

Hoe ontstaat een moedervlek?

De ontstaanswijze van een moedervlek is niet precies bekend. Bij de geboorte kunnen er al moedervlekken bestaan ( zie “ congenitale naevus “). Tussen het 3e en 40e levensjaar ontstaan de meeste moedervlekken. Mensen die op de kinderleeftijd veel blootgesteld waren aan zon of regelmatig verbrand zijn geweest door de zon hebben meer kans op moedervlekken. Ook een erfelijke aanleg speelt een rol.

Wat zijn de vooruitzichten?

MoedervlekMoedervlekken hebben een klein risico om kwaadaardig te worden. Als er verandering optreedt in een moedervlek, dat wil zeggen bij verandering van kleur, grootte of vorm, is het raadzaam contact op te nemen met uw arts of dermatoloog. Ook bij klachten van jeuk, bloeden, ontstaan van korstjes of pijn is controle noodzakelijk. Er zou dan sprake kunnen zijn van een onrustige moedervlek of een melanoom. Overigens verdwijnen veel moedervlekken na het veertigste levensjaar.

Wat is de behandeling van een moedervlek?

Een goedaardige moedervlek hoeft niet behandeld te worden. Bij cosmetische bezwaren of irritatie van de huid kunnen moedervlekken die op de huid liggen worden verwijderd door middel van een shave-excisie, d.w.z. de moedervlek wordt oppervlakkig weggesneden met een mesje onder lokale verdoving. Moedervlekken die meer vlak in de huid liggen dienen als dat nodig is, chirurgisch (snijden en hechten) te worden verwijderd. Bij verdenking op melanoom zal de moedervlek chirurgisch worden verwijderd en voor microscopisch onderzoek worden opgestuurd.

Wat kunt u zelf doen?

moedervlekOvermatige blootstelling aan zon bevordert de kans op het toenemen van moedervlekken en het ontstaan van huidkanker in de vorm van kwaadaardige moedervlekken (melanoom). Blijf daarom niet te lang in de zon, probeer niet te verbranden en gebruik frequent een zonnebrandcrème.

 

 

Zie ook:

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.