This page was exported from Stichting Pigmentfonds Nederland [ https://pigmentfonds.nl ]
Export date: Thu Jun 30 1:52:44 2022 / +0000 GMT

Proefschrift Dr. Hansje-Eva Teulings: Melanoma and vitiligo
dr. Hansje Eva Teulings

Hansje-Eva Teulings promoveerde  in 2015 op het proefschrift getiteld: Melanoma and vitiligo; clinical aspects and implications for immunotherapy. Zij heeft de klinische en immunologische aspecten van melanoom en vitiligo; twee huidziekten, waarbij de pigmentcellen in de huid een grote rol spelen.

Vitiligo is een auto-immuunziekte, gericht tegen de melanocyten (pigmentcellen) in de huid, die zich kenmerkt door het ontstaan van witte vlekken. Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat uit de melanocyten. Een melanoom kan herkend worden door het immuunsysteem. Dat kan in sommige gevallen leiden tot stabilisatie van de tumorgroei of zelfs regressie van de tumor. Immuuntherapie van melanoom is erop gericht de eigen afweer van de patiënt te verhogen om zo de tumor te bestrijden.

proefschrift Hansje-Eva Teulings

Hoewel de klinische aspecten van vitiligo en melanoom tegengesteld aan elkaar zijn, kan meer kennis van de immuunreacties in vitiligo bijdragen aan het verbeteren van de behandeling van melanoom. Dit proefschrift beschrijft dat het vitiligopatienten minder risico lopen op het krijgen van melanoom en andere vormen van huidkanker. Anderzijds heeft het onderzoek laten zien dat melanoompatiënten die vitiligo krijgen tijdens immuuntherapie een betere overlevingskans hebben dan melanoompatiënten zonder vitiligo. Teulings heeft vervolgens de mogelijkheden onderzocht om vitiligo op te wekken als nieuwe vorm van immuuntherapie voor melanoompatiënten.

Lees ook:

 

 


Post date: 2018-03-15 12:16:20
Post date GMT: 2018-03-15 11:16:20
Post modified date: 2022-05-20 18:11:47
Post modified date GMT: 2022-05-20 16:11:47

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com