This page was exported from Stichting Pigmentfonds Nederland [ https://pigmentfonds.nl ]
Export date: Mon Sep 25 5:45:58 2023 / +0000 GMT

Proefschrift opsporen en behandelen van problemen bij tatoeagesDe cover van het proefschrift ovet Tattoo complications van Dr. Sebastiaan van der Bent © eigen foto
De cover van het proefschrift ovet Tattoo complications van Dr. Sebastiaan van der Bent © eigen foto

Op 9 april 2021 promoveerde dermatoloog Sebastiaan van der Bent op zijn proefschrift getiteld ‘Tattoo complications: diagnosis and treatment.'

Tatoeëren is het inbrengen van exogene pigmenten in de lederhuid. De populariteit van tatoeages is de afgelopen decennia flink toegenomen. Ook zien we steeds meer andere toepassingen van tatoeëren zoals permanente make-up en medische tatoeages. Desondanks kunnen zich er huidklachten voordoen bij tattoos.

Spreekuur voor klachten bij tatoeages

Dermatoloog Van der Bent richtte een speciaal spreekuur op voor patiënten met klachten bij hun tatoeage: de Tattoo poli in het Alrijne Ziekenhuis Leiden. Complicaties bij tatoeages zijn onder andere infecties, allergische reacties of pigmentafwijkingen. Ook kan door het tatoeëren een lokale opvlamming ontstaan van (auto-immuun) huidziekten zoals psoriasis, lichen planus, vitiligo of sarcoïdose. Dit kan mogelijk worden verklaard door het Köbner-fenomeen. Niet zelden zijn de huidafwijkingen in een tatoeage de eerste uiting van een (systemische) auto-immuun huidziekte. Het is belangrijk dat de diagnose juist en op tijd wordt gesteld.

Allergische reacties op tattoo-inkt

Dermatoloog Sebastiaan van der Bent onderzocht complicaties bij tattoo's ©  eigen foto
Dermatoloog Sebastiaan van der Bent onderzocht complicaties bij tattoo's © eigen foto

In het proefschrift worden al de verschillende soorten tattoo-complicaties belicht. Het belangrijkste deel van het proefschrift richt zich op allergische reacties op rode tatoeage-inkt en diens klinische aspecten, pathogenese en behandeling. Daarnaast is met een speciale 'kweekhuid' onderzoek verricht naar de reactie van het immuunsysteem op verschillende soorten en hoeveelheden tatoeage-inkt. Ook is er onderzoek verricht onder sarcoïdose-patiënten, waarin het aantal getatoeëerden en het voorkomen van huidklachten zijn onderzocht.

 

 


Post date: 2022-01-27 14:15:37
Post date GMT: 2022-01-27 13:15:37
Post modified date: 2022-01-27 14:31:16
Post modified date GMT: 2022-01-27 13:31:16

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com