Sommige mensen hebben de aanleg om na kleine wondjes, ontstekingen of een huidirritatie donkere vlekken te ontwikkelen. Deze donkere huidverkleuring wordt postinflammatoïre hyperpigmentatie of wel “irritatiepigment” genoemd. In principe kunnen deze donkere plekken op elke leeftijd en op elke plek van de huid voorkomen.
Deze aandoening komt vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur en lijkt dan ook langer te blijven bestaan dan bij mensen met een lichtere huidskleur. Ondanks een vrij lichte huidskleur hebben mensen van Aziatische afkomst regelmatig last van postinflammatoïre hyperpigmentatie.
Hoe ontstaat postinflammatoïre hyperpigmentatie?
Deze toename aan pigment (hyperpigmentatie) is het gevolg vaan een ontsteking (inflammatie), waardoor pigmentcellen in de opperhuid worden gestimuleerd tot de aanmaak van overmatig veel pigment. Een tweede mechanisme voor het ontstaan van postinflammatoïre hyperpigmentatie is een beschadiging van de basale cellaag van de opperhuid waardoor een ophoping van pigment in een diepere laag van de huid (lederhuid) ontstaat. Dergelijke ontstekingen ontstaan in kader van wondjes, allergische reacties, acne, infecties en vele andere beschadigingen van de huid. Veel verschillende huidaandoeningen maar ook medische behandelingen kunnen leiden tot postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit extra pigment is soms oppervlakkig, maar meestal wat dieper in de huid gelegen.
Wat zijn de vooruitzichten?
Indien de ten gronde liggende irritatie of ontsteking is gestopt, zal de verkleuring meestal vanzelf weer verminderen. Dit kan echter een jaar of langer duren. Soms wordt de plek wel lichter maar verdwijnt de verkleuring niet helemaal. De behandeling van deze pigmentvlekken kan zeer lang duren en is niet altijd succesvol. Indien het pigment wat oppervlakkiger in de huid gelegen is kan het in de loop van 6 maanden tot een jaar vanzelf weg trekken.
Wat is de behandeling van postinflammatoïre hyperpigmentatie?
Het is belangrijk is om de oorzaak van de irritatie te achterhalen en deze te behandelen. Bij een oppervlakkige hyperpigmentatie kan een blekende crème of een fruitzuur peeling het natuurlijke herstelproces versnellen. Indien het pigment dieper in de huid gelegen is, kunnen veel behandelingen zoals peelings of bleek crèmes geen verbetering geven. Een (proef)behandeling met de pigmentlaser kan dan overwogen worden. Echter, de laser kan ook juist donkere vlekken veroorzaken.
Wat kunt u zelf doen aan postinflammatoïre hyperpigmentatie?
Eventueel kunnen de plekken worden gecamoufleerd. Een huidtherapeute kan u hierover adviseren.
Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
Huidziekten.nl
Huidinfo.nl
Huidarts.com
Volg ons online