Stichting Pigmentfonds Nederland
https://pigmentfonds.nl/lichttherapie-bij-huidziekten/
Export date: Wed Mar 22 6:59:51 2023 / +0000 GMT

Lichttherapie bij huidziekten


Lichttherapie is het gebruik van ultraviolette (UV) stralen om een huidziekte te behandelen. Meestal wordt gebruik gemaakt van UVB en soms van UVA. UV therapie is dan ook eigenlijk een betere naam dan lichttherapie. Wat is lichttherapie  en hoe werkt het bij huidziekten?UV-stralen zorgen voor verbranding van de huid in (te) hoge dosis, maar bij langzaam opbouwen zal de huid zich aanpassen aan de UV-stralen en een bruine verkleuring geven en de opperhuid zal dikker worden. Niet alleen wordt de huid bruin en dikker, maar ook bepaalde ontstekingscellen zullen de huid verlaten waardoor er een ontstekingsremmend effect in de huid ontstaat. Het positieve effect van zon en kunstmatig UV bij inflammatoire huidziekten (zoals psoriasis en eczeem) was al bij de Egyptenaren bekend en wordt al vele jaren toegepast als een effectieve en relatief veilige behandeling. Ook bij vitiligo wordt UVB therapie ingezet om de pigmentcellen die over zijn te stimuleren pigment aan te maken en daarnaast om de lokale ontstekingsreactie te verminderen.

Bij welke huidziekten wordt lichttherapie gebruikt?


UV-therapie wordt vooral ingezet bij psoriasis, maar ook bij eczeem, jeuk en allerlei andere inflammatoire huidziekten wordt UV therapie met wisselend succes ingezet. Bij pigmentstoornissen kan UV therapie soms helpen om de pigmentverdeling te verbeteren of te versterken.

Hoe wordt UV therapie toegepast?


UV-therapie vindt meestal plaats in het ziekenhuis en zal enkele keren per week worden gegeven, afhankelijk van het type belichting en de aandoening. Het kan gecombineerd worden met een tablet of lokaal middel dat de huid extra gevoelig maakt voor licht (psoralenen). UV bestraling moet langzaam opgebouwd worden om verbranden te voorkomen, maar pas na enige weken wordt er een voldoende hoge dosis bereikt om enig effect te kunnen zien. Zodoende is UV therapie vaak een langdurige behandeling die maanden in beslag neemt. Bij beperkte huidafwijkingen wordt soms een deelbelichter geadviseerd (voor bijvoorbeeld alleen het gezicht of alleen de handen) en in sommige centra wordt thuis UV therapie voorgeschreven.

Wat zijn de voor- en nadelen van lichttherapie?


Een voordeel van lichttherapie is dat het een methode is die relatief weinig bijwerkingen en regelmatig goede effecten geeft. Bij vitiligo wordt er heel voorzichtig opgebouwd en wordt er meestal een jaar lang behandeld, volledige repigmentatie is weliswaar zeldzaam, maar bij een groot deel van de patienten met vitiligo zie je wel dat het pigment gedeeltelijk terugkomt.

Nadeel is, naast een kans op verbranding, bij veelvuldig gebruik van UV-therapie een versnelde huidveroudering. Ook is er een iets verhoogde kans op huidkanker. Bij PUVA (UVA in combinatie met psoraleen pillen) is de kans op latere ontwikkeling van huidkanker het grootst, bij de andere vormen is deze kans waarschijnlijk veel kleiner. Het effect van UV-therapie kan lang aanhouden, maar is in de regel niet blijvend. Vroeg of laat zullen de huidafwijkingen dus weer terugkeren.

Meer informatie op Huidziekten.nl
Post date: 2014-09-29 17:32:34
Post date GMT: 2014-09-29 15:32:34

Post modified date: 2014-09-30 17:48:15
Post modified date GMT: 2014-09-30 15:48:15

Export date: Wed Mar 22 6:59:51 2023 / +0000 GMT
This page was exported from Stichting Pigmentfonds Nederland [ https://pigmentfonds.nl ]
Export of Post and Page has been powered by [ Universal Post Manager ] plugin from www.ProfProjects.com