Lentigo solaris

Lentigo benigna voor en na laserbehandeling
Lentigo benigna voor en na laserbehandeling

Een lentigo solaris ( meervoud lentigines solares), ook wel lentigo benigna genoemd,  is een pigmentvlek, die bij veel mensen in de loop van hun leven ontstaat op aan zonlicht blootgestelde huid. Eenmaal ontstaan, verdwijnen ze niet meer vanzelf, maar is er eerder sprake van langzame groei. Lentigines zijn geen sproeten. Sproeten (ephelides) verdwijnen weer in de wintermaanden.

Hoe ontstaat lentigo solaris?

Lentigines zijn een gevolg van de beschadigende werking van zonlicht zoals deze in vele jaren wordt opgebouwd. We zien de plekken vooral vanaf de middelbare leeftijd bij zonaanbidders en mensen met buitenberoepen of -activiteiten.

Wat zijn de vooruitzichten?

Lentigines zijn goedaardig, maar verdwijnen niet vanzelf. In de loop der jaren kunnen er steeds meer ontstaan.

Wat is de behandeling van lentigo solaris?

Behandeling is niet medisch noodzakelijk. Wel vindt een deel van de personen met een lentigo de plek niet mooi, cosmetische behandeling kan dan gewenst zijn. Een pigmentlaser is een van de opties die goed werken, maar soms kan lokale bevriezing met vloeibaar stikstof ook effectief zijn. Bij alle behandelmethodes zal de plek in de regel weer terug komen, maar als de zon na de behandeling gemeden wordt kan de plek wel enige jaren wegblijven. De behandeling kan dan overigens wel herhaald worden.

Wat kunt u zelf doen?

Lentigines kunnen ontstaan na hevige zonverbranding en/of langdurige zonbelasting. Daarom kunnen lentigines grotendeels worden voorkomen door goede UV bescherming (zonnebrandcreme) of het vermijden van de zon.

Deel dit met anderen!

Reageer!

U kunt onderstaande HTML code gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.